Scurt istoric
    Din 1864 pana in 1948, Scoala Nationala de Poduri si Sosele si, apoi, Sectia de Constructii a Scolii Politehnice au format 2.137 ingineri constructori, sub indrumarea unor profesori de renume ca: Spiru Haret, Anghel Saligny, Elie Radu, Gheorghe Titeica, David Emanuel, Andrei Ioachimescu, Gheorghe Filipescu, Ion Ionescu, prin stradaniile si realizarile carora s-au pus bazele stiintei si tehnicii romanesti in constructii.

     Din 1948 si pana in 20081.jpg, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti a fost absolvita de peste 37.000 de ingineri. In aceasta perioada, corpul profesoral al universitatii a cuprins personalitati marcante ale stiintei si ingineriei constructiilor, intre care academicienii Aurel Beles, Cristea Mateescu, Dumitru Dumitrescu, Stefan Balan, profesorii Mihail Hangan, Victor Popescu, Alexandru Steopoe, Radu Priscu, Emil Botea, Alexandru Gheorghiu, Andrei Caracostea, Panaite Mazilu, Ion Stanculescu si altii, care au dus mai departe traditia inaintasilor. 

 
 
    Invatamantul superior de constructii din Romania a luat fiinta in anul 1864 prin infiintarea la Bucuresti a unei "Scoli de Poduri si Sosele, Mine si Arhitectura", transformata in 1867 in "Scoala de Poduri, Sosele si Mine" si in 1888 in "Scoala Nationala de Poduri si Sosele". In 1921, "Scoala Nationala de Poduri si Sosele" s-a transformat in Scoala Politehnica din Bucuresti, in cadrul careia pregatirea inginerilor constructori s-a facut in cadrul Sectiei de Constructii, denumita din 1938 Facultatea de Constructii. In anul 1948, ca urmare a Reformei Invatamantului, Facultatea de Constructii s-a desprins din Scoala Politehnica (care a devenit Institutul Politehnic) si s-a transformat intr-o institutie de invatamant superior de sine-statatoare, numita "Institutul de Constructii" din Bucuresti. Incepand cu anul universitar 1994-1995, Institutul de Constructii a devenit Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

Acad. prof. univ. matematician, sociolog, pedagog Spiru Haret
(1851-1920)
a reorganizat pe baze moderne invatamantul de toate gradele.


Acad. prof. univ. ing. Anghel Saligny (1854-1925)
a folosit pentru prima data in lume betonul armat in constructia silozurilor (1884). A proiectat (1888) si condus constructia podului peste Dunare de la Cernavoda (1890-1895) pe atunci cel mai lung din Europa. A intreprins ample lucrari de amenajare a portului Constanta.


Ing. Elie Radu (1853-1931),

autorul proiectului de constructie al Centralei Hidroelectrice Grozavesti

Acad. prof. univ. matematician Gheorghe Titeica
(1873-1939)
este initiatorul unor capitole din geometria diferentiala proiectiva si afina („Geometria diferentiala proiectiva a retelelor", „Introducerea in geometria diferentiala proiectiva a curbelor"). A descoperit noi categorii de suprafete curbe si retele care ii poarta numele. In ultima parte a vietii a studiat geometria curbelor si transformarilor conforme. Numeroasele lucrari de matematica elementara au contribuit la ridicarea nivelului invatamantului matematic din Romania.Despre Universitate
© Copyright 2010 UTCB

Prezentarea universitatii
 
 
Bd. Lacul Tei nr. 122 - 124
cod 020396, sector 2
Bucuresti
Tel.: +40 21 242.12.08
Fax: +40 21 242.07.81
Email: secretariat@utcb.ro
Home
Prezentarea universitatii
Ghidul Studentului
Absolventi UTCB
 
Reviste Stiintifice   Intranet   Posta electronica   Informare publica   Link-uri utile   Harta site
 
 
 
 
Scurt istoric
Conducerea UTCB
Organizare interna
Facultati
 
 
 
 
Departamente
Infrastructura
Raport anual privind evaluarea si asigurarea calitatii in UTCB
 
 
Dare de seama
Brosura de prezentare a UTCB
 
Plan Operational Obiective strategice
 
Carta UTCB